T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Genç Çiftçi Projesi...

Yayın Tarihi : 1.12.2016

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla yürüttüğü "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında ilimizde hayvansal ve bitkisel üretim alanlarında 18-40 yaş aralığında 3958 genç çiftçimiz başvuruda bulunmuştur. Başvurular ilçe müdürlüklerinde idari yönden değerlendirildikten sonra Vali yardımcımız Sn.Nurettin YÜCEL'in  başkanlığında kurulan İl değerlendirme komisyonu, Bakanlığımızın ilimize tahsis ettiği 160 projeyi belirlemiştir. Bu 160 projenin 113'ü hayvansal üretim ( 100 Büyükbaş, 13 Küçükbaş), 35'i bitkisel üretim (23 örtüaltı sebze, 9 kapama meyve ve çilek bahçesi, 3 adet süs bitkisi) ve 12 si  arıcılık projesinden oluşmaktadır.

BİREYSEL PROJE KAPASİTELERİ;

Büyükbaş Hayvancılık Projeleri: 5 adet dişi 1 adet erkek içerikli projelerdir.

Küçükbaş Hayvancılık Projeleri: 38 adet dişi, 2 adet erkek içerikli projelerdir.

Arı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği Projeleri,

En az 40 adet arılı kovan (en az 5 çıta arı basmalı), 5 adet boş kovan, 100 kg temel petek, 400 adet çıta içeriklidir.

Arıcılık malzemesi;

1 adet; Elektrikli bal süzme makinesi, Sır alma teknesi, Isıtmalı bal dinlendirme kazanı, Maske, Körük, El demiri, Mahmuz,  içermektedir.

Kapama Meyve Bahçesi Tesisi Projeleri:

1)      En az 10 (on) dekar alanda bodur ve yarı bodur olamayan,  en az 250 (iki yüz elli) adet sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemli, pülverizatör ve çapa makinesi içerikli kapama meyve bahçesi tesisi projesi.

2)      En az 10 (on) dekar alanda bodur ve yarı bodur olmayan, en az 250 (iki yüz elli) adet sertifikalı fidan ile  etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili, pülverizatör ve çapa makinesi içerikli kapama meyve bahçesi tesisi projesi. 

3)      En az 6 (altı) dekar alanda en az 500 (beş yüz) adet yarı bodur sertifikalı fidan ile, basınçlı sulama sistemi veya etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili ve askı sistemi veya terbiye sistemi ile pülverizatör veya çapa makinesi içerikli kapama  bahçe tesisi projesi. 

4)       En az 5 (beş) dekarlık alanda en az 1.250 (bin iki yüz elli) adet sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemli veya etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili ve askı sistemi veya terbiye sistemi ile çapa makinesi veya pülverizatör içerikli bağcılık projesi. 

 5)  En az 5 (beş) dekarlık alanda en az 20.000 (yirmi bin)  adet fide ve basınçlı sulama sistemli, kapama malç ve pülverizatör içerikli çilek yetiştiriciliği projesi.

İç ve Dış Mekân Süs Bitkisi Yetiştiriciliği Projeleri:

  1. ​En az 5 (beş) dekarlık açık alanda en az 2.000 (iki bin) adet saksılı süs bitkisi ile basınçlı sulama sistem veya etrafı tel (dikenli-kafes Tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili içerikli süs bitkisi yetiştiriciliği projesi.
     
  2. En az 500 (beşyüz)  m2' lik alanda kontrolü örtü altı tesisinde ve basınçlı sulama sistem içerikli doğal çiçek soğanı, kesme çiçek, saksılı iç veya dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği projesi

Kontrollü Örtü Altı Yetiştiriciliği Projeleri:

En az 500 (beşyüz)  m2' lik alanda ve basınçlı sulama sistem içerikli kontrollü örtü altı tesisinde sebze yetiştiriciliği şeklindedir.

            Bakanlığımız  tarafından ilimize tahsis edilen 160 projeden 47 adet genç çiftçi projesi tamamlanmıştır. Projesini tamamlayan genç çiftçilere 30 bin TL hibe ödemesi yapılmıştır. Hayvancılık projelerinde Bakanlığımız tarafından temin edilen hayvanların teslimatı devam etmektedir.​