T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ankara’da Cumhurbaşkanımız ile Çiftçiler Buluşması Toplantısı Gerçekleştirildi...

Yayın Tarihi : 23.02.2018

Sakarya  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet ERDEMİR, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İsmail KAYA  ile teknik personel ve ildeki üreticilerimizden oluşan bir grup Cumhurbaşkanı ile buluştu. Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Çiftçiler Buluşması; Üreten Çiftçi, Büyüyen Anadolu, Gelişen Türkiye" isimli programındaki konuşmasını yapmak üzere kürsüye giderken Cumhurbaşkanı  ERDOĞAN'a, salondaki çiftçiler tarafından zeytin dalı verildi. Cumhurbaşkanı ERDOĞAN da konuşmasına başlamadan önce zeytin dallarını kürsüye iliştirdi.

          Konuşmasına, "Çiftçi kardeşlerimizi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, milletin evinde, bu gazi mekânda ağırlamaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum" diyerek başlayan ERDOĞAN, "Güçlü ülke, tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında da kendini ispatlamış ülkedir" dedi.

             Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkelerin yükselişi de çöküşü de tarımla başlıyor. Bunun için güçlü Türkiye'nin yolunun, güçlü tarımdan geçtiğini asla unutmamak zorundayız" dedi.

 Ülkenin 81 vilayetinden gelerek Külliye'yi onurlandıran çiftçilere teşekkürlerini ileten Erdoğan, şöyle devam etti:

Çiftçilere mazot desteği müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilerin üretim maliyetini azaltmak için 2003 yılında ilk kez mazot desteğini başlattıklarına dikkati çekerek, "Şimdi de 23 Şubat 2018 tarihinden itibaren çiftçilerimizin mazot maliyetinin yarısını biz ödemeye başlayacağız. Hayırlı olsun. Rabbim inşallah bununla birlikte bereketini de versin." ifadesini kullandı.

Gübre desteğini 2005 yılında ilk kez doğrudan çiftçilere kendilerinin verdiğini, 2002'de sadece 4 ürüne verilen prim desteğini 21 ürüne çıkardıklarını, bu kapsamda 2013-2017 döneminde toplam 30 milyar lira prim desteği verdiklerini belirten Erdoğan, ayrıca üreticilerin uygun şartlarda finansmana ulaşmasını sağlayarak çiftçilerin omuzlarındaki faiz yükünü hafiflettiklerini söyledi.

Çiftçilerin 2002'de çiftçilerin Ziraat Bankasından yüzde 59, Tarım Kredi Kooperatiflerinden yüzde 69 faiz oranı ile kredi kullandıklarını hatırlatan Erdoğan, göreve geldiklerinde bu faiz oranlarını zaman içinde konulara göre sıfır ile yüzde 8,25 oranına kadar düşürdüklerini bildirdi.

Böylece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi miktarında çok büyük artış sağladıklarını vurgulayan Erdoğan, 2005 yılındaki Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile tarım topraklarının amaç dışı kullanımını engellemek suretiyle çok daha farklı bir adımı attıklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 yılında yapılan yasal düzenleme ile ülkenin on yıllardır kanayan yaralarından biri olan verimli arazilerin miras yoluyla bölünmesine son verdiklerini, ayrıca arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yıllar içinde parçalanmış, küçülmüş, verimi düşmüş tarım arazilerini tekrar üretime kazandırmak için adımlar attıklarını, Toplulaştırma Yasası'nı çıkardıklarını bildirdi.

Erdoğan, "2023 yılına kadar 14,3 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasını tamamlamayı, 8,5 milyon hektarlık alanın tamamını da modern sulama teknikleri ile suya kavuşturmayı hedefliyoruz." dedi.

"Tarımsal üretim potansiyeli yüksek 192 büyük ovayı koruma altına aldık"

Toplam alanı 6,1 milyon hektar olan tarımsal üretim potansiyeli yüksek 192 büyük ovayı koruma altına aldıklarını, toplam alanı 834 bin hektar olan 59 büyük ovanın daha koruma altına alınacağını bildiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Böylece koruma altına alınan ova alanını 7 milyon hektara çıkartıyoruz. Milli Tarım Projesi kapsamında havza bazlı destekleme modeline geçtik. Belirlenen 941 havzada destekler bu modele göre verilmeye başlandı. 453 bin dekar alanda mera ıslahı yapıldı. Üretimde verimliliği ve kaliteyi doğrudan etkileyen sertifikalı tohum ve fidancılık ilk kez 2005 yılında destek kapsamına alındı. Son 10 yılda bu alana 1 milyar liranın üzerinde destek sağlandı. Araştırma geliştirme ve inovasyona yaptığımız yatırımlarla tohumluk üretimimizi yıllık 145 bin tondan 958 bin tona çıkarttık. Türkiye'yi tohum ihraç eden bir ülke konumuna getirdik. Tohumluk ihracatımız 17 milyon dolardan 153 milyon dolara çıktı. Türkiye, tarımsal hasılada Avrupa birincisi oldu. 2002 yılında 3,7 milyar dolar olan tarımsal ihracatımız 2017 yılında 17 milyar dolara çıktı.

"Yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz"

Tarım alanında elde edilen başarılarla yetinmediklerini, daha ilerisini hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, "Rekabetin en yoğun olduğu sektörlerin başında tarım geliyor. Ülkemizin ve değerli çiftçilerimizin başarı çıtasını sürekli yukarıya taşıması gerekiyor. Bizler devlet olarak daima sizlerin yanında olmayı sürdüreceğiz." dedi.

Erdoğan, bugün açıklayacakları destek projesiyle tarım ve hayvancılık alanında yeni bir dönemin kapılarının aralanacağını ifade ederek şunları söyledi:

"Ülkemizde hayvan yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık koyun ve sığır sayısını arttırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlamak üzere inşallah bugün bir adım atıyoruz. Bu projeyle talep eden yetiştiricilerimize TİGEM aracılığıyla Ziraat Bankasından kredi kullandırarak 300 başa kadar damızlık koyunu ve yemini temin ediyoruz. Üreticinin bakım hizmet bedeli ve sigortasını avans olarak ödüyor, doğacak kuzulara da alım garantisi veriyoruz. Bunlara evlatlarınız gibi bakacaksınız, ona göre de bunları yetiştireceksiniz. Yetiştiriciye verilen avansları da üreticilerden alınacak kuzuların bedellerinden mahsup edeceğiz. Sığır yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak üzere ise Ziraat Bankası kanalıyla yetiştiricilerimize hayvan ve yem temini için yüzde 10 sübvansiyonlu kredi sağlıyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla damızlık düve veriyor, bu düvelerin, koyunlarda olduğu gibi veterinerlik, aşı ve küpe hizmetlerini bedelsiz karşılıyoruz. Ayrıca TARSİM sigortasının yetiştiriciye düşen kısmını devletin ödemesini sağlıyor, yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz. Yetiştiricimiz kredi borcunu ilk 2 yılı geri ödemesiz 7 yılda bankaya ödüyor. Böylece hem başlangıçta imkân sağlayıp, hem de üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta hep yeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz."

"Daha güçlü bir tarım sektörü için omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz"

Diğer taraftan her köyü bir işletme mantığıyla ele alıp bitki üretimine de farklı bir vizyon kazandıracaklarını bildiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla üreticilerimizin girdi teminlerini kolaylaştırıyor, elde ettikleri ürünlere yine alım garantisi veriyoruz. Böylece inşallah Bakanlık ve çiftçinin üretimin her aşamasında birlikte hareket ettiği, koordineli çalıştığı bir sistemi hayata geçiriyoruz. Girdi teminiyle çiftçilerimizin ekim sezonu öncesindeki finans problemini çözüyor, aracılara olan bağımlılığı azaltıyoruz. Ayrıca bizim en önemli geleneklerimizden olan imece sistemini, yani çiftçilerin kendi aralarında birlikte çalışma kültürünü geliştireceğiz. Tüm bu yeni hizmetlerin hayırlı olmasını diliyorum."

Erdoğan, son 15 yıldır olduğu gibi ilerleyen süreçte de çiftçilerin yanında olup onları tüm güçleriyle desteklemeye devam edeceklerini belirterek çiftçilere hitaben şunları kaydetti:

"Biz sizlere güveniyoruz. Biz toprağına gözü gibi bakan, gerektiğinde vatanı için varını yoğunu ortaya koyan siz çiftçi kardeşlerimize inanıyoruz. Biz el ele verdiğimiz zaman evelallah üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir yükün, hiçbir sorunun olmadığının bilincindeyiz. Daha güçlü bir tarım sektörü ve daha güçlü bir Türkiye için omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah hep birlikte ülkemizi 2023 hedefleriyle 2053 ve 2071 vizyonlarına kavuşturacak hamleleri gerçekleştireceğiz."